- Tomas Magnusson
- 7 apr.
- 3 min läsning
Inspiratör 34

Johanna Palmer
Enhetschef
Hemtjänst landsbygd, Hörby kommun
Antal år som ledare: 5
Varje vecka lyfter jag fram en eller flera härliga ledare inom vå rd och omsorg. Det är dags att inspireras av och hylla varandra. Så mycket som görs i det dolda i ur o skur.
Det får vara ett slut på det.
Vad var det som först lockade dig till yrket som chef?
Påverkansmöjligheten helt klart. Att få möjlighet till att ge personalen rätt förutsättningar för att lyckas med sina uppdrag och mötas i den ständiga utveckling som finns inom social sektor.
Vad skulle du säga är det viktigaste fokuset för dig den närmsta framtiden (vilka arbetsuppgifter eller projekt upptar din tid framöver)?
Trygga personalen i omställningen vi står inför, t.ex. ny socialtjänstlag och allt vad det innebär så som biståndsfria insatser men också den intågande resursbristen i form av att allt färre kommer söka sig till vård och omsorgsyrkena och de stora pensionsavgångarna. Här behöver vi vara modiga och tänka utanför boxen.
Vid varje förändring gäller det att lyssna in och mötas i det okända, både som grupp och individ utifrån olika behov - Att trygga, stötta och skapa förutsättningar för att lyckas.
"Det har jag aldrig provat förut, det klarar jag säkert"
Vilka tidstjuvar i ditt arbete skulle du vilja bli av med?
Mejlflödet
Hur märker man att en chef har haft en riktigt tuff dag?
På mig märker man det på kroppsspråket, och på min gång.. min personal brukar säga att det hörs på klackarna om jag t.ex. har bråttom.
Vilka aspekter av ditt arbete finner du mest givande, trots alla utmaningar?
Att se potentialen i varje individ och kunna vara med och påverka och utveckla olika egenskaper och kompetenser som var och en besitter. Att kunna inspirera, motivera och entusiasmera, det är helt klart det som är mest givande och utvecklande.
Hur ser du till att ta hand om din egen hälsa och välbefinnande mitt i alla dessa krav och utmaningar?
Mockningen i stallet, ha ha.. nej men jag är en ”hästmamma” och där tankar jag energi när jag får pyssla runt med alla stalluppgifter sen givetvis tiden jag spenderar tillsammans med min familj och vänner.
Vad är det mest överraskande du har lärt dig om ledarskap sedan du började som chef?
Hur små saker kan göra stor skillnad och ger ringar på vattnet för den enskilde medarbetaren, arbetsgruppen och till sist brukaren.
Om du kunde införa en ny, obligatorisk kurs för alla inom vård och omsorg, vad skulle den handla om?
Bemötande, du vinner så otroligt mycket på att bemöta rätt utifrån situationen.
Vad skulle du vilja att allmänheten förstod bättre om ditt yrke?
Att man som chef/ ledare är en del i teamet men med en annan profession. Teamet för mig är superviktigt. Det finns inget vi och dom, utan vi är en helhet och måste jobba tillsammans för att få bästa möjliga resultat.
Om du kunde resa tillbaka i tiden och ge dig själv ett råd när du precis börjat som chef,vad skulle det vara?
Mitt måtto har alltid varit: "Det har jag aldrig provat förut, det klarar jag säkert" och det rådet har jag gett mig själv om och om igen och kommer nog fortsätta ge mig själv framåt i livet. Man måste våga för att vinna.
Hur arbetar du för att implementera och upprätthålla en stark värdegrund i din verksamhet?
Genom att föregå med gott exempel, jag måste tro på det budskap jag ska skicka ut och vara autentisk. I mina arbetsgrupper har vi arbetat med värdegrundsfrågor i små grupper med case och workshops, tittat på videoklipp och spelat olika spel där man kan reflektera över olika situationer kopplat till värdegrund så man lär av varandra och vi kan bygga en gemensam grund att stå på.
Läs om dina kollegor i Nyhetsbrevet Ledarskap & Omtanke
Comments