- Tomas Magnusson
- 2 apr.
- 4 min läsning
Inspiratör 33

Ramona Lindholm
Enhetschef
Smyge Hemvård, Smygehamn
Antal år som ledare: 7
Varje vecka lyfter jag fram en eller flera härliga ledare inom vård och omsorg. Det är dags att inspireras av och hylla varandra. Så mycket som görs i det dolda i ur o skur.
Det får vara ett slut på det.
Ramona menar att det är hennes medarbetare som definierar välfärden, deras jobb de gör ute hos kunderna. Kvalitén och ribban sätter dom, inte politikerna. De måste få bli medvetna om hur viktiga de är. Ofta fokuserar man på hur mycket man inte hinner med i stället för att se sin roll och hur mycket man bidrar med.
Det är viktigt att se människor som en helhet. Det är samtidigt viktigt att fånga upp signaler, testa olika arbetssätt och utvärdera så att man får alla med på banan. Ibland känner en medarbetare att det är för mycket och har mindre ork. Då ska de veta att de inte är en sämre människa för det. Då avlastar vi och försöker underlätta arbetet och kanske byter arbetsuppgifter till något som för tillfället passar bättre. Allt för att de ska få lite avlastning för det räcker att man har något privat som spökar och vi kan inte dela människan i privata och arbetsmänniskor, det funkar inte så. Man måste se människan som en helhet.

Ramona berättar att de även har startat ett nytt projekt där de inom hemtjänsten samarbetar med äldreboendet. De vill utnyttja varandras styrkor eftersom de är samlokaliserade. Då kan de ta hjälp av varandra när det till exempel saknas delegering och när det finns personal över. Deras personal känner igen de flesta på äldreboendet eftersom många har varit deras kunder tidigare och det skapar mervärde och trygghet i stället för att behöva plocka in ny personal. De bygger det hela på frivillighet för de tror inte på tvång. Det passar inte alla att hoppa runt. De börjar med de medarbetare som vill för att skapa ett bra klimat kring förändringen.
Ramona kommer från Rumänien och flyttade till Sverige 2006 då hon träffat sin man här på en av de bussresor som hon då jobbade med. Hon började på Socionomutbildningen 2008 på högskolan i Malmö efter att ha pluggat svenska på SFI i Lund. Därefter jobbade hon 8 år på Försäkringskassan innan det blev äldreomsorgen.
Ramona berättar vidare att när hon tidigare jobbade som chef på äldreboendet tillsammans med medarbetarna skapade en aktivitetskalender. Det var som en adventskalender med en lucka för varje dag fram till jul. Alla möjliga aktiviteter ordnades och medarbetarna hade många idéer. Detta var under pandemin då deras inneboende inte fick träffa anhöriga. Det blev mycket omtyckt av de äldre och det görs fortfarande varje år.
De har även skapat tivoli på sommaren med ankdamm, ballongdarttavlor, clownmössor som man skulle fotograferas med och det har serverades popcorn, sockervadd och korv med bröd.

Vad var det som först lockade dig till yrket som chef?
Det är inte så mycket chefskapet som ledarskapet. Möjligheten att driva förändringsarbete tillsammans med medarbetarna, att se dem växa under mitt ledarskap är mycket givande.
Vad skulle du säga är det viktigaste fokuset för dig den närmsta framtiden (vilka arbetsuppgifter eller projekt upptar din tid framöver)?
Vi har påbörjat ett projekt Smyge Vård och omsorg där tre enheter samarbetar för att skapa det bästa omvårdnaden hos kunden och möjlighet för medarbetarna att utmanas och utvecklas. Det innebär att anställda på äldreboenden och hemvården i Smyge kommer arbeta över gränserna i varandras enheter.
Vilka tidstjuvar i ditt arbete skulle du vilja bli av med?
Tänker på Mats Alvesson professor i organisationsteori vid Lund Universitet som så bra talar om ”funktionell dumhet”. Det finns en del sådana arbetsuppgifter som inte är annat än en pappersprodukt som ska samlas i olika mappar på Teams 😊 men som inte bridrar till högre kvalitet för de äldre eller bättre arbetsmiljö för mina medarbetare
Du ska ha middag för två intressanta gäster i helgen, vilka skulle det vara, välj fritt?
Oprah Winfrey och Johan Glans

Vilka aspekter av ditt arbete finner du mest givande, trots alla utmaningar?
Att planera för och hålla i arbetsplatsmöte, där man samla medarbetarna och kan höra deras fina tankar och funderingar kring olika frågor. Att ha enskilda samtal med fokus på utveckling.
Hur ser du till att ta hand om din egen hälsa och välbefinnande mitt i alla dessa krav och utmaningar?
Jag brinner för det jag gör så arbetet är inte en belastning för mig. Jag ser framemot nya dagar på jobbet, möten med mina medarbetare, samtal med de äldre och kollegor. Varje dag är en ny möjlighet. För det fysiska välmående så försöker jag gå i naturen eller springa på löpbandet.
Vad är det mest överraskande du har lärt dig om ledarskap sedan du började som chef?
Att man måste använda alla tips och knep som finns och alla metoder för att bygga upp ett gott självförtroende. Om inte jag tror på mig själv så jag det inte någon annan heller.
Om du kunde införa en ny, obligatorisk kurs för alla inom vård och omsorg, vad skulle den handla om?
Min obligatoriska kurs hade innehållit: bemötande mot kunder, vad är en bra omvårdnad, hur hjälper vi personer med kognitiv svikt, basala hygienrutin men även kurs i stresshantering och självledarskap.
Vilken är den mest oväntade färdigheten du har utvecklat i din roll som chef?
Att rensa avloppet på min första arbetsdag som chef 😊
Vad skulle du vilja att allmänheten förstod bättre om ditt yrke?
Vi förstalinjes chefer är inte en produkt av byråkratin, vi behövs i verksamheten varje dag, vi tar pulsen och skapar förutsättningar för våra fantastiska medarbetare som arbetar hårt för att ta hand om kunderna.
Om du kunde resa tillbaka i tiden och ge dig själv ett råd när du precis börjat som chef,vad skulle det vara?
Inga ledarskapsmodeller är fullständiga, inga teorier kan täcka alla scenarion, ingen är fulländad ledare. Du har vad som krävs, titta inåt, var ärlig mot dig själv och reflektera över ditt ledarskap en stund varje dag.
Hur arbetar du för att implementera och upprätthålla en stark värdegrund i din verksamhet?
Våra värdegrunder är Öppenhet, respekt och Ansvar och jag är ett levande exempel. Enbart så lyckas man inspirera och vägleda andra till att leva upp till värdegrunderna.

Läs om dina kollegor i Nyhetsbrevet Ledarskap & Omtanke
Comments