top of page

Jag vill ha Nyhetsbrev!

Läs om kollegor och ledare inom vård & omsorg.

Tack, nu börjar det roliga!

Inspiratör 38





























Rasmus Lyckälv


  • Enhetschef

  • Geråshus Vård- och Omsorgsboende i Göteborgs Stad

  • Antal år som ledare: 2


Varje vecka lyfter jag fram en eller flera härliga ledare inom vård och omsorg. Det är dags att inspireras av och hylla varandra. Så mycket som görs i det dolda i ur o skur.

Det får vara ett slut på det.



Vad var det som först lockade dig till yrket som chef?

I alla mina roller innan jag blev chef har jag alltid strävat efter att göra mitt arbete så enkelt och effektivt som möjligt. För varje jobb jag haft har jag upptäckt att jag är rätt duktig på det och kan bidra med större effekter i en ledande befattning där jag kan påverka hela arbetsgrupper.

 

Vilka tidstjuvar i ditt arbete skulle du vilja bli av med?

Alla våra system som vi ska rapportera i. Allt från avvikelser, rehabärenden eller arbetsskador. Tyvärr är flera av systemen tröga, ologiska och informationen du får är svår att analysera på ett effektivt sätt.


Vad skulle du säga är det viktigaste fokuset för dig den närmsta framtiden (vilka arbetsuppgifter eller projekt upptar din tid framöver)?

Idag har jag varit på en workshop där vi fokuserar på Employer Branding vilket är otroligt viktigt i en verksamhet som allmänheten har mycket förutfattade meningar om. Vi har fått berätta om vilket genomslag en berättelse kan ha och hur det kan påverka den som får höra, läsa eller se den. I projektet ser vi hur viktig varje roll inom äldreomsorgen är från kock, till undersköterska, HR-specialist eller enhetschef. Vi bygger ett värdigt åldrande tillsammans och vi behöver alla rollerna för att kunna göra det.


Hur skapar man en förtroendefull arbetsplats där undersköterskor känner sig hörda och stöttade?

Här är min strategi att arbeta i verksamheten som biträde. Jag saknar själv utbildning inom vård och omsorg eller som socionom utan är utbildad förvaltningsekonom. För att förstå verksamheten och få förtroende från medarbetarna att leda dem behöver jag förstå vad deras vardag är. Jag har testat att arbeta kväll på helg och jag arbetar med hyresgästerna varje månad som vårdbiträde. Jag tror på att kan jag visa att det fungerar så följer medarbetarna med.


Hur kan chefer och undersköterskor tillsammans kan hitta lösningar på utmaningar i vården?

Mina bästa idéer kommer oftast ifrån mina medarbetare eller hyresgäster. De sår ett frö och jag kan genom det bygga vidare på idén. Jag hade en hyresgäst som ville bada. Det resulterade i ett besök till badhus från 2 olika vård och omsorgsboenden med ett vattengymnastikpass som rehab höll i.

 

En medarbetare efterfrågade mer djupgående utbildningar vilket resulterade i en specialgjord sårutbildning med undersköterskor som målgrupp för 23 undersköterskor på 6 vård och omsorgsboenden. Vi kan börja med att se om det går innan vi säger att det är omöjligt.

 

Hur kan man använda medarbetarsamtalen för att stärka undersköterskornas engagemang och arbetsglädje?

Jag brukar fokusera mycket på mina medarbetares egna tankar om framtiden. Om jag visar mitt intresse för deras framtid både privat och inom arbetet så upplever jag att de öppnar upp sig. Där tror jag även att det ger dem en framtidstro att det finns möjlighet att utvecklas. Jag tror tyvärr att det lätt kan kännas som att man inte har några valmöjligheter och att man är fast i sitt nuvarande yrke för att det är där man alltid har varit. Jag ser hellre att man kan utvecklas om man vill och är man nöjd då kan man stanna där man är.

 

Jag ger hög prioritet till studier och stöttar mina medarbetare genom anpassade scheman och arbetstider om det är för att utbilda sig.

 

Hur märker man att en chef har haft en riktigt tuff dag?

Tuff dag är fel ord men vissa dagar har jag så mycket i kalendern (självförvållat) att jag inte hinner träffa mina medarbetare eller hyresgäster och de dagarna känner jag att jag haft fel fokus.

 

Vilka aspekter av ditt arbete finner du mest givande, trots alla utmaningar?

Personligen gillar jag den dagliga kontakten med hyresgästerna och att kunna prata personligt med dem men även möjligheten att stötta mina medarbetare i deras framtidsmål och personliga utveckling.

 

Hur ser du till att ta hand om din egen hälsa och välbefinnande mitt i alla dessa krav och utmaningar?

Jag försöker alltid se till att hålla min arbetstid i balans och att mitt flexsaldo inte skenar iväg. Har jag arbetat mer en vecka så arbetar jag lite mindre veckan efter.

 

Vad är det mest överraskande du har lärt dig om ledarskap sedan du började som chef?

Hur viktigt det är att vara lyhörd och faktiskt se dina medarbetares arbetssituation. Jag fick till mig i början på mitt nuvarande jobb hur tufft det var på helgerna med mindre bemanning. För att få en ökad förståelse så arbetade jag kvällspass på helgen för att själv se hur det fungerar. Genom ett närvarande ledarskap så upplevs helgerna tryggare.

 

Om du kunde införa en ny, obligatorisk kurs för alla inom vård och omsorg, vad skulle den handla om?

Social samvaro och hur viktigt det är att faktiskt umgås med de äldre!

 

Vilken är den mest oväntade färdigheten du har utvecklat i din roll som chef?

Jag har blivit väldigt duktig på att analysera statistik i Excel.

 

Vad skulle du vilja att allmänheten förstod bättre om ditt yrke?

Som enhetschef är det väldigt sällan du som är experten men alla vänder sig till dig för svar på sina frågor. Där gäller det att i stället vara generalist och veta vart du hittar informationen, vem du ska fråga och ställa samman all information till en bra lösning för alla inblandade parter.




Läs om dina kollegor i Nyhetsbrevet Ledarskap & Omtanke





Liknande inlägg

Visa alla

Комментарии


Jag vill ha Nyhetsbrev!

Tack, nu börjar det roliga!

Följ oss på Instagram

© 2021 Tomas Magnusson Tel: 070-7386710

bottom of page