top of page

Jag vill ha Nyhetsbrev!

Läs om kollegor och ledare inom vård & omsorg.

Tack, nu börjar det roliga!

Uppdaterat: 23 nov. 2024

Veckans Inspiratör 3

Sanna Sandström 


  • Verksamhetschef

  • Vård-och omsorg, Hörby kommun

  • Antal år som ledare: 10


Varje vecka lyfter vi fram en eller flera härliga ledare inom vård och omsorg. Det är dags att inspireras av och hylla varandra. Så mycket som görs i det dolda i ur o skur. Det får vara ett slut på det.


  1. Vad var det som först lockade dig till yrket som chef?

Jag arbetade som undersköterska i många år innan jag blev chef. Längst vägen såg jag mycket saker som jag ville förbättra, saker jag tyckte att vi kunde göra bättre, men jag fattades mandaten för genomföra det. Det var i huvudsak det som drev mig mot ledarskapet, en vilja att göra saker lite bättre.


  1. Vad skulle du vilja att allmänheten förstod bättre om ditt yrke?

Att merparten av oss faktiskt är här för att vi har goda intentioner och avsikter. En vilja och ett driv att göra saker så bra som möjligt, både för våra medarbetare och för kommuninvånarna som vi finns till för, men som chef är det ibland en omöjlighet att göra alla nöjda samtidigt, eftersom olika människor vill olika saker. Vi har dessutom en rad andra förutsättningar att förhålla oss till såsom politiskt styre, ekonomiska begränsningar och lagstiftningar.

  1. Vilka aspekter av ditt arbete finner du mest givande, trots alla utmaningar?

Att få entusiasmera och optimera medarbetare till att bli sitt allra bästa ”jobb-jag” är solklart det som är mest givande för mig. Det kan handla om att skapa förutsättningar, att coacha, att ordna med utbildningar och många gånger handlar det mest om att hitta vad varje medarbetare är grym på och låta den göra mer av det. Målsättningen för mig är att alla mina medarbetare ska känna sig supergrymma på det dom gör om dagarna!

 

  1. Hur ser du till att ta hand om din egen hälsa och välbefinnande mitt i alla dessa krav och utmaningar?

Ett jobb är i slutändan bara ett jobb, oavsett titel. Det gäller att hålla en sund distans till det man håller på med. Gör jag saker under veckan som jag vet kräver mycket energi av mig, så behöver jag balansera upp med saker ger mig energi. I mitt arbete är det att få vara verksamhetsnära som ger mig mycket energi. Att kunna gå ut i någon av våra verksamheter, träffa brukare och undersköterskor. På min fritid är det tid med familjen, skogen och fysisk aktivitet som bäst fyller på mig.

 

  1. Vad är det mest överraskande du har lärt dig om ledarskap sedan du började som chef?

Jag blir aldrig färdigutvecklad, mitt ledarskap är i ständig utveckling och lika mycket som jag utvecklar mina medarbetare utvecklar dom mig och mitt ledarskap.


  1. Om du kunde införa en ny, obligatorisk kurs för alla inom vård och omsorg, vad skulle den handla om?

Engagemang, ansvarstagande och organisatoriskt kontext. När jag ser vad jag skriver låter det super tråkigt och förmodligen skulle ingen anmäla sig frivilligt till en kurs med den rubriken (skratt). Men vi är varandras arbetsmiljö, i alla led. Och om alla kunde se sin del och låta brukarfokuset vara vår gemensamma nämnare, tillsammans med att alla förstår vart deras roll börjar och slutar i en organisation, så tror jag att vi skulle kunna skapa en förstklassig vård och omsorg tillsammans.


Vilken är den mest oväntade färdigheten du har utvecklat i din roll som chef?Relationsbyggandet. Såklart förstod jag när jag blev chef att ledarskap till stor del handlar om relationer med andra. Men jag trodde nog att formell kompetens, såsom högskolepoäng, lagstiftningskoll, koll på verksamhetsområdet, skulle vara den ”tyngre” delen i ledarskapet. I stället visade det sig att alla dom där grejerna är mycket bra att ha, men förmågan att bygga goda relationer är däremot ”obligatorisk”. Utan den faller ledarskapet platt.

Jag blir aldrig färdigutvecklad, mitt ledarskap är i ständig utveckling och lika mycket som jag utvecklar mina medarbetare utvecklar dom mig och mitt ledarskap
  1. Vilken är den mest kreativa ursäkten du har hört från en medarbetare som kommit för sent?

Svår fråga. Jag har hört många! Med blandad kreativitet får jag säga. Men en av mina medarbetare kom försent till vår ledningsgrupp på grund av att hennes son, mitt i vintern, slickat på en lyktstolpe och fastnat med tungan.

 

  1. Om du kunde resa tillbaka i tiden och ge dig själv ett råd när du precis börjat som chef, vad skulle det vara?

Att allt inte måste gå så fort, vi kommer ändå aldrig att bli klara. Det är viktigare att lägga tid på att förklara, så att så många som möjligt förstår syftet med det vi ska genomföra, än att få det genomfört så fort som möjligt.

 


Läs om dina kollegor i Nyhetsbrevet Ledarskap & Omtanke





Liknande inlägg

Visa alla

Comments


Jag vill ha Nyhetsbrev!

Tack, nu börjar det roliga!

Följ oss på Instagram

© 2021 Tomas Magnusson Tel: 070-7386710

bottom of page